Choroby, Informacje

Produkty spożywcze, których należy unikać w przypadku cukrzycy

Istnieje kilka oczywistych grup produktów spożywczych, z których należy w przypadku cukrzycy po prostu zrezygnować. Chodzi oczywiście o codzienną dietę, która u osób chorych na cukrzycę musi być jak najbardziej dostosowana do ich potrzeb, które oczywiście muszą się odpowiednio zmieniać. W diecie nie może być oczywiście słodyczy czy też słodkich napojów, ale dokładniej opiszmy z czego należy jeszcze w takich przypadkach zrezygnować, nie wszystko jest bowiem tak bardzo oczywiste. W pierwszej kolejności chodzi oczywiście o słodkie napoje. Duża zawartość cukru skutkuje zwykle sporymi problemami dla takich osób. Należy też zrezygnować z napojów alkoholowych.

Nawet niewielkie ilości alkoholu we krwi są bowiem dla takich osób dosyć niebezpieczne. Są to produkty, z których można na co dzień normalnie zrezygnować, ale istnieje też grupa produktów z których zrezygnować nie jest już tak wcale łatwo. Chodzi oczywiście o białe pieczywo czy miód. Bez tych produktów wielu z nas nie wyobraża sobie normalnego funkcjonowania, ale dla chorych na cukrzycę są one dosyć niebezpieczne. Kolejną grupą składników spożywczych, których indeks glikemiczny jest stosunkowo wysoki są oczywiście warzywa, które poddawane są gotowaniu. Długie ich gotowanie podwyższa niestety poziom cukru we krwi, ale poza tym produkty te są dosyć zdrowe i są jednym z ważniejszych elementów diety cukrzyków.

Podobną zależność można zaobserwować w przypadku makaronu. Jeśli makaron jest gotowany przez dłuższy czas to także nie jest on wtedy odpowiednim produktem, który może być stosowany przez chore na cukrzyce osoby. Jako zdrowe uważa się mleko oraz produkty mleczne, ale w diecie cukrzyków nie wskazane są tłuste produkty tego typu, postawić należy na odtłuszczone, na przykład w postaci jogurtów. Takich produktów nie powinno w żadnym razie w diecie chorych zabraknąć, są one bowiem źródłem cennego białka i wapnia. Pozostają jeszcze desery, czyli dla większości z nas wypieki cukiernicze. Nie jest niespodzianką, że także i takie produkty powinny być przez osoby chore na cukrzycę skutecznie ograniczane, ale sporadycznie można je oczywiście w swoje diecie stosować.

Dodaj komentarz