Jak rozpoznać pizze?

Jak rozpoznać pizze?

Pizza od dawna stała się integralną częścią kultury międzynarodowej – być może niezwykle trudne jest znalezienie zakątka Ziemi, w którym nie wiedzieliby, czym jest pizza. Lublin (https://www.pizzadominium.pl/lokale/lublin-c-h-atrium-felicity) czy Warszawa, w każdym mieście znajdziemy pizzerie.

 

Jak dzieli się pizza?

Jako test, klasyczną pizzę można znaleźć w dwóch głównych wersjach:

  • na cienkim teście;
  • na grubym teście.

Pierwsza opcja jest bardziej chrupiąca i płaska, temat nadzienia jest wyraźniej ważniejszy. Druga jest z solidną puszystą podstawą, która podoba się miłośnikom pysznego ciasta. Oba rodzaje pizzy zawsze mają wielu fanów. Osobno warto wspomnieć o takim typie pizzy jak pizza-calzone – są to sos pomidorowy, ser, wędliny i wszelkie inne składniki, które są nam wszystkim znane, które nie są pieczone na otwartej okrągłej podstawie, ale „ukryte” w „kieszeni”. Do przygotowania calzone stosuje się to samo ciasto drożdżowe, które początkowo jest zwijane w okrągły kęs. Wszystkie niezbędne wypełnienia są ułożone na jednej połowie, pokryte drugą połową, a krawędzie są oskubane. Taką pizzę piecze się trochę dłużej, ale w końcu dostajesz dość imponujące „ciasto”, w którym znajduje się lepki ser, soczyste mięso, pyszny sos i kilka innych udogodnień.

Rodzaje pizzy

Pizza Margarita jest chyba najbardziej znanym rodzajem pizzy. To danie jest również najbardziej zwięzłe w swojej klasie: ciasto, sos pomidorowy, ser mozzarella. To wszystko. To danie proste i smaczne, jeśli produkty, z których przygotowuje się Margarita, są wysokiej jakości i świeże. Hawajska pizza to opcja dla tych, których serce zaczyna bić szybciej od słowa „ananas”. Dodaj do nich szynkę (opcjonalnie – filet z kurczaka), ser, sos pomidorowy – i otrzymaj dokładnie to, czego potrzebujesz: amerykańską „wyobraźnię”, słynną Pizza Hawaii. Neapolitańska pizza serwowana jest ze świeżymi pomidorami, anchois, mozzarellą, parmezanem i bazylią. Warunek – na drewnie, inaczej nic. Pizza Diabola przyciąga pikantnych miłośników – połączenie salami i papryczki chili stanowi podstawę tej pizzy.